Pantchallenge

Panta och spara massor av koldioxid!

Alla ni klasser som tittar kan också välja om ni vill delta i höstens pantchallenge. Den går ut på att vi tillsammans ska spara så många ton koldioxid som möjligt under Pantresans gång - genom att panta!

Varje pantad burk eller flaska gör att vi sparar ungefär 80 gram koldioxid, och för varje ton koldioxid ni lyckas spara lägger vi 5 000 kronor till en välgörande prispott. Den klass som pantat mest under Pantresans gång kommer sedan att få välja en miljö- eller välgörenhetsorganisation att skänka prispotten till.

PANTCHALLENGE AVSLUTAD

Höstens pantchallenge avslutades den 7 december. De deltagande klasserna gjorde en helt fantastisk insats och pantade långt över både mål och förväntan – se bara på resultatet nedan!

Klasserna samlade tillsammans in

6 ton koldioxid!

75 938

Burkar & flaskor

6 075

kg CO2

30 000

Kronor i prispotten

PANTRESANS PANTCHALLENGE HÖSTEN 2023

1:a plats: Anneroskolan, åk 6 – 7 557 burkar och flaskor
2:a plats: Biet på Grönkullens förskola – 7 405 burkar och flaskor
3:e plats: Vallsjöskolan, åk 4A och 4B – 6 932 burkar och flaskor

Den organisation som Anneroskolan, åk 6 har valt att skänka er fantastiska och välgörande prispott till är Läkare utan gränser. Och den fina gåvan – på hela 30 000 kr – är resultatet av alla deltagande klassers insatser, heja er! Och som ett andra pris fick även Biet på Grönkullens förskola skänka 15 000 kr till Barncancerfonden.

Räknar vi ihop båda terminernas omgångar har alla deltagarklasser under 2023 pantat totalt 245 883 burkar och flaskor, sparat klimatet 19 TON koldioxid och skänkt 125 000 kr till välgörenhet – WOW!

EN VÄLGÖRANDE PRISPOTT

Ni rapporterar löpande in era pantbelopp till oss. Vi räknar ut ungefärligt antal burkar/flaskor och vad det motsvarar i koldioxidbesparing. För varje ton koldioxid ni lyckas spara lägger vi 5 000 kr till prispotten. Den klass som pantat mest får sedan välja vilken av följande miljö- eller välgörenhetsorganisationer som prispotten ska skänkas till:

  • Städa Sverige
  • Håll Sverige Rent
  • Naturskyddsföreningen
  • Friends
  • BRIS
  • Rädda Barnen
  • Unicef

… eller om ni vill komma med eget förslag på passande organisation med 90-konto att skänka prispengarna till.

Alla klasser som deltar i vår pantchallenge får ett diplom att skriva ut och sätta upp på väggen.

Bra att veta

Höstens pantchallenge pågår mellan 4 oktober och 7 december 2023.

Den klass som pantat mest under perioden blir höstomgångens vinnarklass och kommer att meddelas innan terminens slut. Alla klasser som deltar ska fota av alla inrapporterade pantkvitton och vara beredda på att mejla in fotona till oss om det behövs. De klasser som vill får också jättegärna dela med sig av bilder, filmer, berättelser eller annan dokumentation kring ert pantande – antingen via mejl till oss eller till Pantresebloggen.

I vår Pantreseblogg kan ni snacka till varandra i ett forum endast för registrerade klasser. Logga in eller registrera er för att ta del av massor av Pantresanpepp!

Logga in och läs Pantresebloggen
×